2021-12-08 09:50:02• hírek • Bede Emőke

Gyémánt oklevéllel díjazták Sepsiszentgyörgyön a Borókagyökér Egyesületet

Az erdélyi regionális kiállítás megnyitója a sepsiszentgyörgyi Míves Házban.
Az erdélyi regionális kiállítás megnyitója a sepsiszentgyörgyi Míves Házban.

Az idei évben immár tizennegyedik alkalommal szervezték meg a Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot, melybe a magyarországiak mellett a határon túli magyar nyelvterületen élő, 35 évnél nem idősebb fiatalok, valamint általános és középiskolás diákok nevezhettek.

A korábbi évekhez hasonlóan a pályázatra idén is olyan alkotásokkal lehetett nevezni, melyek az adott néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készültek. A formavilág mellett azonban fontos szempont volt az is, hogy a pályamunkák csak természetes anyagokból, pl. textilből, agyagból, szalmából, csuhéból, vesszőből, gyöngyből, fából, bőrből, tojásból készülhettek, természetesen a hagyományos technikák szabályait szigorúan szem előtt tartva.


A zsűri az első válogatóra egyéni alkotóktól maximum 5, alkotóközösségektől pedig legfeljebb 15 darab pályamunkát várt. E lehetőséget kihasználva a szatmári Borókagyökér Egyesület keretében alkotó fiatalok is beküldték saját alkotásaikat, s mint Szejke Judit egyesületi vezetőtől megtudtuk, a 15 alkotásból 13-at el is fogadtak, így azok egy békéscsabai „látogatás” után bekerültek az erdélyi regionális kiállítás tárlatába, melyet jelenleg a sepsiszentgyörgyi Míves Házban lehet megtekinteni.


„Ez egy olyan pályázat, mely elsősorban a kézműves-utánpótlás és a mesterségek életben tartása érdekében indítottak, épp ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy két kézművesünk három portékája a regionális után kikerül majd az országos kiállításra is, melynek megnyitójára 2022. január 23-án kerül sor Debrecenben, a Kölcsey Központban” – tájékoztatta a Szatmár.ro-t Szejke Judit. Mint megtudtuk, a Borókagyökér Egyesületet az említett kiállításon Garda Gréta és Bartók Boglárka munkái képviselik majd, ám annak érdekében, hogy a szatmáriak is megismerhessék ezen alkotásokat, amint a munkák hazatérnek Szatmárnémetibe, a Lépésházban is kiállítják őket.


A XIV. Vándorlegény pályázat regionális kiállítását megelőző zsűrizésen Kurtinecz Júlia, Kurtinecz Johanna és Szilágyi Czumbil Ákos munkáját bronz oklevéllel díjazták, Majercsik Sass Tünde, Szejke Balázs, Barbú Dávid, Pop Erika, Berinde Alice és Craciun Hanna ezüst oklevelet kapott, a hamarosan Debrecenben is bemutatkozó Garda Gréta és Bartók Boglárka pályamunkái pedig arany oklevelet értek. Ugyanakkor a fiatalokba fektetett energiáért, felkészítésükért és az ifjú alkotók eredményeiért gyémánt oklevéllel köszöntötték a Borókagyökér Egyesületet is.


További képek az Erdélyi Hagyományok Háza által megosztott bejegyzésben.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: